Zoals je bewustzijn is, zo kijk je naar de wereld.

Hoe je een omgeving waarneemt wordt ingekleurd door je bewustzijn. Als je je niet goed voelt, kun je zelfs ’n mooie bloem als lelijk ervaren.

Om meer vanuit neutraliteit te gaan waarnemen, kun je leren om je bewustzijn neutraler te maken. De neutraliteit in je eigen bewustzijn vind je door te schakelen naar een innerlijke goedheid en kracht. Ook als je een slecht humeur hebt, zijn die goedheid en kracht latent aanwezig.

Het schakelen van het een naar het ander zijn we gewend in het fysieke domein, denk aan schakelen in een auto, op een fiets en met een computer. Schakelen kun je ook met je bewustzijn.

Het ene moment kan ik denken: “dat gaat mij lukken” en het volgende moment denk ik: “dat lukt mij nooit”. Het verschil zit 'm in je bewustzijn... Je kunt ten alle tijde schakelen naar die neutraliteit … naar de goedheid en de kracht, die er altijd zijn. Vandaaruit ontstaan opbouwende, inspirerende en krachtige gedachten en overeenkomstige gevoelens.

Het gaat over ontwikkelen van bewustzijn in plaats van dat je je ergens niet bewust van bent. Net als wanneer je binnen zit of in de schaduw, achter een muur en je je helemaal niet bewust bent van het feit dat de zon schijnt. Het zonlicht zie je niet en voel je niet, terwijl het er wel is.

Het schakelen gaan ontdekken en gaan gebruiken is een oefening van bewustzijn… jezelf instellen op je intrinsieke goedheid en kracht. Al het andere wat er zit, is als een roestlaagje waarvan je bent gaan denken dat het de realiteit is van jezelf: de zwakheden, het onvermogen en je slechte eigenschappen.

Daaronder of daarachter kunnen kijken heeft een enorm voordeel want zoals je naar jezelf kijkt, zo kijk je ook de wereld in. Zoals je naar jezelf kijkt, zo kijk je ook naar een ander. Door te oefenen, ga je het schakelen van bewustzijn als een vermogen, als een vaardigheid ontwikkelen.