Omgaan met emoties

De stilte in jezelf opzoeken kan heel confronterend zijn omdat je onrust, spanning, verdriet of angst in jezelf tegen komt. Wanneer er geen afleiding is en je wordt op jezelf teruggeworpen ga je voelen wat er vanbinnen speelt. De kunst is om daarnaar te leren kijken als een 'onthechte toeschouwer'. Als iemand die observeert en getuige wordt van de aanwezige emoties. Je kijkt ernaar terwijl je in je eigen zwaartepunt blijft. Je gaat het aan zonder jezelf toe te staan om helemaal in de emoties te verdrinken. Je blijft zicht houden op het grote plaatje.


Reflectie
Ik zit in mijn eigen gezelschap, in de rust en de stilte die ik mezelf even gun. Een moment, ook om te zien wat er zich afspeelt in mijn binnenwereld. Zonder oordeel kijk ik naar binnen... Hoe ziet mijn binnenwereld eruit? Als ik het vergelijk met de zee, wat is dan de conditie van dit moment? Is het wateroppervlak rustig en kalm of juist niet? Is het turbulent met hoge golven? Onvoorspelbaar en diep... Is het water helder of juist niet? Kan ik er doorheen kijken of is het troebel en vol onduidelijkheden of onverwachte dingen. Hoe is de relatie met mijn eigen binnenwereld? Duik er helemaal in of kan ik aan de kant staan; betrokken en onthecht alles blijven overzien en tegelijkertijd het aangaan. Heb ik die kracht? Verdrink ik erin of houd ik vinger aan de pols? Mijn binnenwereld is als een graadmeter; waar sta ik ? En hoe kijk ik naar alles wat zich ontvouwt in mijn leven... vaak onverwacht. Ben ik qua kracht en inzicht voorbereid op iets wat onverwacht komt? Is mijn staat van 'zijn' vol vrede, liefde en kracht? Ook naar mezelf toe...


Zelfkennis geeft heel veel houvast. Als je weet wie je bent en waar je voor staat is dat een stevige basis. Alles wat er gebeurt en alles wat je denkt, voelt en ervaart is niet echt je basis. Je kunt dus terugvallen op wie je bent, op die basis van zelfkennis, op wat je diep van binnen bent. Jouw fundament van vrede, liefde, kracht, zuiverheid en geluk. In principe wordt die basis nooit uitgeschakeld; het kan alleen overschaduwd worden. Het is dan aan mij om daar weer contact mee te maken. Die echte identiteit is een steunpunt, ook voor mezelf.